Pöttinger Mergento VT 9220

Pöttinger Mergento VT 9220 szállítószalagos rendképző

Az osztrák Pöttinger cég elkötelezett a tiszta és kiváló minőségű takarmány előállításban. A szálastakarmány-betakarítógépek terén végzett fejlesztéseik töretlenek.

A megfelelő időjárási körülmények között, hatékonyan és talajszennyeződésektől mentesen betakarított szálastakarmány számos előnyt jelent az állattenyésztésben. A friss, jó illatú és ízű takarmányt az állatok szívesen fogyasztják. Fontos, hogy minél több növényi részt megtartsunk a betakarítás során, különösen igaz ez a lucerna leveleire. A jó minőségű és energiadús takarmány fogyasztásával a tej- és hús előállítás gazdaságossága növekszik, ezáltal gazdálkodásunk eredményesebbá válik.

Mindezeket szem előtt tartva bővítette rendképző termékcsoportját a Pöttinger a MERGENTO VT 9200 típussal. A MERGENTO rendképzési technikája eltér a népszerű rotoros gépek működésétől, hiszen a szálastakarmány talajról való felszedését a bálázókból és a rendfelszedő kocsikból ismert rendfelszedő egység végzi és szállítószalagok továbbítják a kívánt irányba.

Felszedő

Az oldalanként 3,7 m munkaszélességű rendképző egységek felszedői 6 sor vezérelt ujj segítségével gyűjtik a takarmányt a talajról. Az oldalanként középen kettéosztott felszedők meghajtása középről hidraulikusan történik. A gépet kardán meghajtással vezéreljük, a traktor TLT-vel hajtott kardántengely kapcsolatban áll a hidraulikus hajtással, tehát a felszedés és a továbbítás sebességarányosan történik. A felszedő ujjai kissé előrefelé állnak a felszedés pillanatában, amely tökéletes felszedést tesz lehetővé széles sebességtartományban.

A menetiránnyal egyező irányban induló takarmányt a rendleszorító görgő és ponyva tereli a szállító szalagokra. A leszorító egység rugó előfeszítéssel állítható a takarmánymennyiség függvényében, adott esetben teljesen felemelhető.

Továbbító szalag

A felszedő mögött a hidraulikus hajtású erősített gumiszalag továbbítja a takarmányt, amely 12 cm-rel a felszedő szintje alatt található, a takarmány mintegy ráesik a szalagra, megfelelő formát ad ezzel a rendnek nagy tömegű és rövidszálú termény esetén is. A szalag feszessége kézzel, szerszám nélkül állítható, illetve csavarkötések oldásával szétszedhető és tisztítható.

Talajkövetés

A rendképzés célja, hogy minden lekaszált növényi részt felszedjünk a talajról, de föld, kő és egyéb idegen anyagok ne keveredjenek a szénába. A felszedőkhöz nagyon közel, ezek mögött talajkövető hengerek segítik a cél elérését. A felszedő talajhoz mért magasságát a görgők központi állításával végezzük. A felszedő függőleges irányban a váz központi függesztésén +475/-195 mm, átlósan a központi felfüggesztés segítségével +30/-13 fok és lejtő irányban 11,5 fok elmozdulásra képes. Forgókban a szalagok közel vízszintes helyzetet vesznek fel és 530 / 580 mm szabad magasságot engednek a rendek fölötti mozgáshoz.

Meghajtás

A traktorról 540 vagy 540 E fordulattal kardántengelyen keresztül hajtjuk a gépet. A kardánhajtás energiája egy olajpumpa segítségével alakul át hidraulikus hajtássá, amely külön vezérli a felszedőt és a két-két oldali szalagot. Az energiaátvitelért egy integrált 160 literes tartályban található olaj felel.

Az eredmény

 • 30%-kal gyorsabb haladási sebesség
 • 12-20 km/h haladási sebesség
 • 6-10 ha/h területteljesítmény
 • Egy 12 méteres négy rotoros rendképzőt helyettesíthet.
 • A legtisztább takarmány.

Műszaki paraméterek

 • Munkaszélesség: középső rendképzés: 8 – 9,2 / oldal rendképzés: 7,6 – 8,6
 • Rendképzés: középső, kétoldali, oldalsó, egyik oldali és középső, szállítás
 • Szállítási magasság: 3,99 m
 • Szállítási hosszúság: 5,8 m
 • Tömeg: 4750 kg
 • Teljesítményigény: 90 LE
 • Meghajtás: kardán 540 1/min
 • Gumizás: 400/70-20, opció: 500/45 R 22.5
 • Függesztés: Cat. III/2

 

Kapcsolat