A gyulai Munkácsy – Tej Kft. ügyvezetőjével és gépkezelőjével beszélgettünk, ahol a tavalyi idény kezdetétől egy Pöttinger tripla kasza kombinációval végzik a kaszálást. A dél-alföldi tejtermelő vállalkozás biotejet állít elő. 400 darab fejős tehén és 100 darab növendék szarvasmarha takarmányszükségletét biztosítják területeiken a biogazdálkodás követelményeinek betartásával. A takarmányozásban fontos a jó minőségű tömegtakarmány!

Ráki Péter, tulajdonos, ügyvezető – „Közel 1000 hektárt kaszáltunk a géppel az első idényben”

Lucerna, gyepszéna és gabonakeverékek kaszálásával állítjuk elő a tömegtakarmányt, mindezeket a gumihengeres szársértővel szerelt Novacat X8 – 301 Alpha Motion kombinációval végezzük. Szenázst készítünk a betakarított növényekből, amit nagyon jó minőségben sikerül elvégeznünk, mert a kasza a legnagyobb termetű növénykeverékeket is könnyedén levágja és töri meg a gumihenger segítségével. Időben és megállás nélkül tudtuk használni a tripla kombinációt, hozzájárult ez ahhoz, hogy tavaly a lucerna első kaszálását jó eredménnyel el tudtuk végezni a csapadékos időjárás ellenére. Ez körülbelül 200 hektárt jelentett, amit 3 nap alatt lekaszáltunk és le is hordtuk a területről. A magasított csúszó talpak használata a gerendely két szélén sokkal jobb eredmény adott a helyenként már-már szélsőségesen egyenetlen talajokon.

Szabó Zsolt, gépkezelő – „Borzasztó nagy területteljesítményű ez a gép”

Ember nagyságú növényállományban használjuk a gépet gond nélkül. Amellett, hogy eltömődés nélkül tudunk kaszálni egész nap, olyan egyenes tarlót tudunk vele vágni, hogy vonalzót lehet rá tenni. A sebességet természetesen a terepviszonyoknak megfelelően választjuk meg, azonban nem ritka a 13-15 kilométeres óránkénti haladási sebesség. Mondhatjuk, hogy időnként szélsőséges körülmények között repedés, törés, csapágy besülés nélkül használjuk az eszközt. A gerendely két szélére felszerelt magasított, 40 mm magasságú csúszó talpak használata nagyságrendekkel megkönnyíti a munkavégzést, nagy segítséget jelent a tábla egyenetlenségeinek ellensúlyozásában. A kasza területteljesítménye a gyakorlatban, viszontagságos körülmények között is igazolja a katalógusban feltüntetett 10 hektár óránkénti értéket.

Összegezve az elhangzottakat a kasza kimagasló területteljesítményű, megdöbbenve tapasztalták, hogy a többi munkaeszköz nehezen tudta felvenni a tempót, a Pöttinger élen járt a kaszálásban.

Mindemellett az egyszerű kezelés és karbantartás a gép elvitathatatlan jellemzője. Végül, de nem utolsó sorban a kiváló talajkövetés tartozik az X8 kombináció ismérvei közé, amely tulajdonságokat egybehangzóan jelentették ki mind a vezetői, mind pedig a gépkezelői oldalról.

 

Katona András
termékfelelős