Búcsút vehetünk végre a gép- és alkatrészhiánytól? Képek a STEYR traktorbemutatóról!

 

A Magtár Kft.-re számíthatnak a partnerek, legyen szó erő- és munkagépekről, öntözési beruházásról vagy a tápanyagutánpótlás gépeiről.

Mikó Sándort, a Magtár Kft. ügyvezető igazgatóját a STEYR Demo Tour-on értük utol, ahol elmondta, milyen válaszokat ad a cég a jelenlegi gazdasági helyzet adta kihívásokra. Első látásra úgy tűnik, a mezőgazdasági gépek piacán stabilizálódik a helyzet, ennyi STEYR traktort egy helyen régen láttunk.

bucsut-vehetunk-vegre-a-gep-es-alkatreszhianytol-2

 

Agroinform: Mi a meglátásotok a trakor- és gépgyártás helyzetével kapcsolatban? Akadozik még az ellátás?

Mikó Sándor: Már sokat javult a helyzet, van készletes traktorunk. A gyártók is sok mindenben változtattak az eddigi rutinokon, már az sem ördögtől való, hogy a megrendelő egy konfigurátorban rakja össze a kívánt gépet, és azt megrendeli, nem egy készleten lévő kínálatból választ. Arra is van példa, hogy már egy-egy gép gyorsabban szállítható, mint ahogyan azt bárki is merte volna remélni.

Az alkatrészellátással kapcsolatban elmondható, hogy gyártás miatti ellátási probléma nincs, és nem is volt, itt inkább a szállítási kapacitásokkal volt több gond. A CNH-nál meglehetősen rugalmas a szállítási mód, akár a gyártósorról is le lehet kérni egy-egy alkatrészt.

 

bucsut-vehetunk-vegre-a-gep-es-alkatreszhianytol-3

 

A CNH-nál egyébként nagyon komoly előrelépés történt, elkezdtek felépíteni egy teljesen új termékkört, a REMAN-t, amely a felújított főalkatrészek kategóriája. Tehát gyárilag újítanak fel nagy értékű alkatrészeket, rendszereket, mint például motorokat, hajtóműveket, váltókat, üzemanyagrendszereket. Mindehhez 2 év garancia is jár, ami hosszabb időtáv, mint egy új alkatrész esetében. Ezzel a termékcsoporttal a környezettudatosság felé mozdultak el, illetve visszatérnek ahhoz a gyakorlathoz, amely arról szól, hogy nem dobunk el olyasmit, amit viszonylag kis energiával, kis költséggel gyári állapotba lehet hozni.

Ezen a gépbemutatón mit mutattatok meg az érdeklődőknek?

Volt egy időszak, amikor üres volt az udvar nálunk, de ezt a bemutatót saját gépekkel tudtuk megszervezni, nagy öröm az utóbbi évek akadozó gépellátása után, hogy a teljes gépszortimentet be tudjuk mutatni a közönségnek.

Több olyan újdonság is megtekinthető volt a bemutatón, amelyek már 2021-ben debütáltak, de csak most lehetett végre eljuttatni a megrendelőkhöz. Ilyen például a STEYR Terrus traktor, amelyből nemrégiben érkeztek meg az első darabok. Szintén most vált kézzelfoghatóvá újra, a jelentős pályázati igények miatt hiánycikké vált STEYR Expert CVT traktor is. A gépek között egy komplett erdészeti felszereltséggel, ülésfordítóval, haspáncélzattal, bukóráccsal, erdészeti aprítóval is rendelkező traktort mutattunk be.

bucsut-vehetunk-vegre-a-gep-es-alkatreszhianytol-4

 

steyr-erdeszti-traktor-1

 

A CNH-nak egy prémium márkáját forgalmazzátok. Mennyire jellemző a ti célcsoportotokra a megfontolt döntéshozatal, a tervezés, az okszerű gazdálkodás?

Azt gondolom, látva a rengeteg pályázatot, amelyek költségvetésébe például a mi gépeinket tervezték be a gazdálkodók, hogy mindenki igyekezett alaposan körüljárni a feltételeket, a saját lehetőségeihez mérten „belőni”, hogy mit érdemes megvásárolni, mennyit tud szánni a gépbeszerzésre, és az mikor térül majd meg. Ma már elengedhetetlen a tervezés, legyen szó egy 80 lóerős vagy egy 300 lóerős traktorról.

Úgy látszik, hogy jól alakul az idei év, nagyon nagy a megrendelés-állományunk. A precíziós pályázatba a saját RTK hálózatunkat és a saját eszközeinket szép számmal vitték be a partnerek.

 

steyr-steketee-gepbemutato

 

Nem csak erő-és munkagépkínálatban vagytok erősek, hanem nagy figyelmet fordítotok az öntözési beruházásokra is. Úgy tűnik viszont, hogy az öntözéses pályázati keretek nem fogynak nagy ütemben. Miért nem pályáznak a gazdálkodók?

Úgy gondoljuk, hogy az öntözés megkerülhetetlen, talán nem is kell ütősebb bizonyíték erre, mint az idei év. Tulajdonképpen néhány megye kivételével hatalmas terméskieséseket okoz az aszály.

Az öntözés kapcsán, ami jó hír: a Magtár Kft.-nél minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy öntözési beruházást sikeresen meg lehessen valósítani. Segítünk a pályázatok összerakásában, a rendszerek megtervezésében, tudunk ajánlani tervező szakembereket. A gépek tekintetében pedig a legjobb minőségű, víztakarékos termékeket tudjuk kínálni. Márkák, amelyek elérhetőek nálunk: Beinlich (dobok), Briggs (konzolok), Reinke (lineárok és centerek), Euromacchine (szivattyúk).

ontozes-linear-reinke-magtarkft

 

Ami a rossz hír: víz is kellene, jelen pillanatban ez az öntözési beruházások megvalósításának szűk keresztmetszete. Azt gondolom, erre hosszú távon lesz megoldás, érdemes fellkészülni, amit csak lehet, pályázatból megvalósítani. Az engedélyeztetési eljárás meglehetősen hosszadalmas, talán ezért is vágnak bele nehezen egy 50-100 millió forintos (vagy jóval nagyobb értékű) beruházásba a gazdálkodók, de valószínűleg az lenne az ideális, ha párhuzamosan haladnának a beruházások azokkal a kormányzati intézkedésekkel, amelyek a vízvisszatartás érdekében történnek a jövőben.

 

ontozes-ontozodob-beinlich-magtarkft

 

Ha már a kihívásokat soroljuk, a műtrágyahiány sem marahat ki a sorból. Milyen megoldásotok van erre?

Szervestrágya és hígtrágya kijuttatásra alkalmas gépeink vannak, mint például az 500 lóerős Holmer önjáró hígtrágya kijuttató eszköz. 16-20 köbméteres tartályokból közvetlenül a szántóföldre juttatható ki a trágya. A géphez kapcsolható sávos, illetve tárcsás kijjuttató eszköz is. Olyan kiegészítőt is tudunk kínálni, amelyekkel akár állományba, sörközbe is kijuttatható a hígtrágya.

 

holmer-higtragya-kijuttatas-magtarkft

 

Utóbbi megoldással például taposás nélkül direkt a kukorica tövére juttatható a tápanyag, és a számok azt mutatják, hogy hihetetlen hozamkülönbségeket lehet ezzel produkálni.

Ezekre a gépekre eddig azt mondták sokan, hogy nehezen térülnek meg, de most, hogy drága a műtrágya, az üzemanyag, minden inputanyag ára is emelkedik, ez is más megvilágításba kerülhet.

Voltak olyan pályázatok, amelyekbe be lehetett illeszteni ezeket az önjáró eszközöket, jól jártak azok, akik éltek a lehetőséggel. Főleg ott származik komoly előny egy ilyen gép beszerzéséből, ahol az állattenyésztés és a növénytermesztés is egyidejűleg van jelen a termelésszerkezetben.