Lemken Rubin tárcsa – végre egy jó gép, aminek jó a szármaradvány áteresztőképessége, megfelelő a tömege és elég nagy tárcsákkal rendelkezik

Beszélgetés Vincze Jánossal, a dusnoki Vajas Agrogép Kft. termelési igazgatójával

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Lemken márkával és a Magtár Kft.-vel?

Egy Rubin 9 típusú 6 méteres tárcsa volt az első eszközünk a Lemken kínálatából, amelyet néhány hibájával együtt sikeresen alkalmaztunk gazdaságunkban. A Rubin 9 felépítése egyszerű, könnyen beállítható és nagy mennyiségű szármaradvány egy menetben történő beforgatására alkalmas gép.

Mik voltak a hátrányos tulajdonságok, mire érdemes figyelni az opciók kiválasztásánál?

Az első Lemken tárcsánkat egy sor MSW 600 késeshengerrel vásároltuk. Ennek a hengernek a hátránya, hogy könnyű talajokon összehúzza maga elé a felső néhány centiméteres réteget, amelyet időnként a tárcsa megemelésével ki kell engedni. A tábla ebből adódóan egyenetlen lesz és megnehezíti a további munkákat. Az ügy tanulsága, hogy a könnyű szerkezetű homok, homokos-vályog talajokon dupla hengerrel kell használni a gépet, amelyből többféle profil, és ezek kombinációi (cső, laposvas) is elérhetők, tehát minden talajtípusra megtalálható a helyes megoldás. A tárcsánál fontos a 10-12 km/h haladási sebesség, ez esetben kiváló munkát végez. A tárcsalapok kopásával szembetűnően romlik a munka minősége, erre figyelni kell.

Vásároltatok további Lemken gépeket?

Igen, a Rubin 9-cel összességében pozitív tapasztalataink voltak, ezért a következő tárcsánk kiválasztásánál figyeltük a Lemken lehetőségeit. Három éve az AgromashExpon láttuk meg a Rubin 12 tárcsát. Az első gondolatok a következők voltak: végre egy gép, aminek jónak tűnik a szármaradvány áteresztő képessége, megfelelő a tömege és elég nagy tárcsákkal rendelkezik. Egy öt méteres Rubin 12 tárcsát vásároltunk a Magtár Kft-től.

Milyen felszereltséggel kértétek a gépet?

Az öt méter munkaszélességű Rubin 12-es egy 80 centiméter gerendelymagassággal rendelkező tárcsa, közel 6 és fél tonna és 736 mm tárcsaátmérővel és 1500-as tárcsasor távolsággal rendelkezik. A felszereltséget tekintve PPW 600/540 nehéz tandem hengert választottunk, aminek köszönhetően egyenletes és megfelelő szemcseméretű talaj marad a tárcsa után. Fontos megemlíteni a K80 vonószem alkalmazását, így az egyszer beállított hosszirányú vízszint nem tér el a munka során, tehát állandó munkamélységben érhetünk el megfelelő szármaradvány bekeverést.

Hol helyezkedik el a technológiátokban a Lemken Rubin tárcsa? Hol lehet előnyeit kihasználni?

Sokféle növényt termesztünk, 12-13 fajt. Előfordulnak olyan helyzetek, hogy nagyon rövid időnk van a talajmunkára. Például borsó, kapor, spenót betakarítás után, melyek lekerülése jellemzően június 10-e környékén történik, 10 nap különbséggel másodvetésben csemegekukorica következik. Rövid idő alatt kell megfelelő magágyat készítenünk, ezt a Rubin 12 tárcsával, majd egy rövidtárcsa alkalmazásával tudjuk megoldani.

Mit emelnél ki a Lemken Rubin tárcsa helyes alkalmazásával kapcsolatban?

A haladási sebesség itt is nagyon fontos, 12 km/h haladási sebességet, illetve a hossz- és keresztirányú vízszintet precízen be kell állítani, hogy minden tárcsasor és a rögtörő henger is a céljának megfelelően tudjon dolgozni.

 

Ha Ön is szeretne a kiváló minőségű Lemken talajművelő gépekkel dolgozni, keresse értékesítőinket az aktuális kínálatról, akciókról!

ELÉRHETŐSÉGEINK

 

A Lemken hivatalos gyári weboldala