A nagytraktorok műszaki tartalma és kényelme kompakt méretbe költöztetve. Négy modell, Stage V motornorma megfeleléssel az új generációs HI-eSCR 2 katalizátor jóvoltából. A sokat bizonyított S-ControlTM CVT fokozatmentes hajtómű immár a 100 LE teljesítmény szegmensben. Nagy teljesítményű 110 l/perces hidraulika rendszer. Integrált első hárompont függesztő, rugózott mellső tengely és fülkerugózás.

Az új STEYR Expert CVT bemutatására a Salzburg melletti Saalfeldenben megrendezett kiemelt forgalmazói találkozón került sor. A magas csúcsokra néző kilátással színezett környezet méltó atmoszférát teremtett az új széria első nyilvános leleplezéséhez. Az új STEYR arculatnak megfelelő külsejével az Expert CVT azokat a felhasználókat célozza meg, akiknek kompakt méretben van szüksége nagy teljesítményre és kimagasló kényelemre. Az új traktor meggyőző tulajdonságaiból a legfőbbek: S-ControlTM CVT hajtómű, Stage V motor új generációs HI-eSCR 2 katalizátorral, 110 l/perc teljesítményű CCLS hidraulika szivattyú, rugózott mellső híd és szintén rugózott, tágas fülke.

,,Ez az új traktor az egyik válaszunk partnereink fejlődő igényeire, miáltal az Expert CVT elérhetővé teszi a CVT technológiát a 100 LE teljesítmény szegmensben is. Minthogy forgalmazóink képviselik a szemünket és fülünket a felhasználóink felé, úgy örömünkre szolgált elsőként nekik bemutatni a STEYR Expert CVT-t, ezen a rendkívüli találkozón”, emeli ki Christian Huber, a traktorok Globális Elnökhelyettese.

Stage V motornorma megfelelés

Az Expert CVT széria négy modellt kínál majd 4.5 literes NEF motorokkal az FPT Industrial-tól.

A trakor az alábbi névleges teljesítményekkel lesz elérhető: 100 LE (4100 Expert CVT), 110 LE (4110 Expert CVT), 120 LE (4120 Expert CVT), 130 LE (4130 Expert CVT). A sokat próbált Stage V megfelelésű 4 hengeres 4,5 literes NEF motoroknak köszönhetően mind a négy modell maximális teljesítménye 10 LE-vel nagyobb a névlegesnél. A kipufogógáz kezelő rendszer (ATS) tervezésénél komoly szempont volt, hogy beférjen a motorháztető alá, így a gépkezelő kilátása optimális maradjon. Az ATS minden komponense egyetlen egységbe építve került motorháztető alá. Ez a konstrukció jobb kilátást eredményez a traktor orra felé.

“Az új szériának adott Expert név választása kifejezetten azzal a szándékkal történt, hogy kiemelje a tökéletes egyensúlyt a kompakt méret és a kategória első komfort között” nyilatkozta David Schimpelsberger az Európai Marketing részleg Termékmenedzsere. Hozzáteszi: “Az új traktor szakértő segítséget nyújt a legváltozatosabb alkalmazási területeken, mint a legelő gazdálkodás, szántóföldi munkák, szállítás és állattenyésztés, valamint különböző kommunális feladatok.

Kompakt méret, S-Control CVT hajtómű nyújtotta kényelem

A teljesen saját fejlesztésű két tartományra osztott CVT hajtómű adja az új Expert CVT széria alapját. A hajtómű fokozatmentes gyorsítást szavatol álló helyzetről a máximális 40 km/h sebességre, melyet csökkentett motorfordulaton teljesít a traktor, kiváló fogyasztási adatokat eredményezve. A duplakuplungos (DTC) technológiával dolgozó CVT hajtómű tartalmazza az Active Hold Control funkciót is, mellyel az emelkedőkön és lejtőkön való elindulás és megállás nagy könnyebbséget jelent.

A CVT hajtómű előnye szállításban is megmutatkozik.

Mindemellett nagy igénybevétel esetén az S-ControlTM CVT hajtómű az S-TRONIC motor-hajtómű vezérlő rendszer segítségével gyorsan megtalálja a megfelelő áttételt a zavartalan teljesítmény átvitelhez és a maximális nyomatékhoz. Új fejlesztésű elektronikus vezérlő felel a teljes hajtómű üzemeltetéséért, mellyel nem csak a reakció lesz gyorsabb, de a motor hatékonysága is javul minden fordulatszámon. Ez az elv garantálja, hogy a szükséges legnagyobb motorteljesítmény mindig elérhető legyen a legnagyobb takarékosság és üzemeltetési költségek mellett.

Kényelem, sokoldalúság és teljesítmény

A nagy méretű és tágas fülke négy-oszlopos tervezésű, mely a legjobb kezelői környezetet biztosítja ebben a kategóriában. A remek kilátás a fülke- és hídrugózással együtt kellemes munkahellyé teszik a kimagasló kényelmű fülkét. A kezelőszervek és felületek elhelyezése segíti a gépkezelőt, hogy gyorsan feltalálja magát és nagy hatékonyságot érjen el munkájában.

A vezetőfülke felszereltsége a nagytraktorok színvonalát idézi meg.

Minthogy a STEYR Expert CVT tervezésénél kitüntetett szempont volt a gyakori és tartós TLT munkákra való megfelelés, ezért ez a traktor kifejezetten jól szerepel kaszával és bálázóval, valamint egyéb aktív hajtású munkagéppel. Az Expert CVT gyári homlokrakodó kiépítéssel szintén meggyőző teljesítményt nyújt anyagmozgatási feladatok során.

Az Expert CVT kiváló választás kisebb teljesítmény igényű aktív munkagépek üzemeltetéséhez.

Az új Expert CVT-t alapfelszereltségként nagy teljesítményű zárt körös, terhelés érzékelős hidraulika rendszerrel szerelik, mely 110 l/perc térfogatáramra képes. A CCLS hidraulikának hála a gépkezelők gyors és erőteljes reagálást tapasztalhatnak az első és hátső emelőmű, vagy akár a homlokrakodó esetében. Mivel a rendszer csak a terhelés által igényelt mértékben dolgozik, ezért nagy fokú hatékonyságot szavatol.

Az opcionálisan elérhető mellső hárompont függesztővel (FHPL) és front TLT-vel a STEYR Expert CVT alkalmazási lehetőségei tovább bővülnek. Köszönhetően a multifunkciós mellső felfüggesztés vázszerkezetnek az első hárompont és TLT teljesen integráltan kerül beépítésre, ezzel letisztult megjelenést, egyszerű kezelést és optimális láthatóságot kölcsönözve a gépnek és kezelőjének. A front TLT és függesztőmű egyaránt rendelkezik a traktor elejére kivezetett elektromos vezérléssel, ezzel is tovább növelve a kezelési komfortot.