A STEYR traktorgyár határozott jövőképpel és egy erős üzenettel jelent meg a 2019-es évi hannoveri Agritechnika kiállításon. A teljes kiállítási terület legnagyobb standjával felvonuló CNH Industrial központi helyre tette a Steyr megjelenését, mind fizikai, mind átvitt értelemben. A gyártó mondanivalója egyértelmű: STEYR, a traktorspecialista. A gyártó jelenleg is a prémium dizájn, minőség és teljesítmény jegyében gyártja és fejleszti traktorait, mind a szántóföldekre, mind az erdőkben és kommunális feladatkörökben jelentkező speciális igényekre. A STEYR a jövőben még határozottabban alkalmaz és kínál olyan technológiákat, melynek középpontjában a felhasználói élmény és a teljesítmény áll. Kiemelt figyelemben részesülnek azok az igényes és nyitott gondolkodású felhasználók, akik előnyben részesítik a magas szintű kényelmet, a high-tech műszaki megoldásokat és az innovatív technológiákat.

A gyártó elszántságának legegyértelműbb megtestesülése a kiállításon leleplezett STEYR Konzept hibrid hajtású tanulmány traktor. A koncepció traktor elég határozott elképzeléseket sejtet a gyártó részéről, hogyan is képzeli majd a jövő prémium kategóriás erőgépét.

A traktor alapját egy hibrid-elektromos hajtásrendszer képezi, mely a szintén futurisztikus FPT Cursor-X moduláris felépítésű erőforrásra, valamint öt elektromotorra épül. Az elektromotorok közül négy a kerekek független hajtásáért felelős, ezáltal a vonóerő leadó képesség maximalizálható. A dízelmotor teljesítménye 150kW, míg a traktor összteljesítménye 340 LE. Az ötödik elektromotor a traktor teljesítmény leadó tengelyét hajtja, ezáltal tetszőleges TLT fordulatok realizálhatók. A hajtásrendszer elemei közé tartozik még egy nagy teljesítményű generátor és akkumulátor csomag, melyekkel tisztán elektromos, tehát zéró emissziós üzemben 1 óra működési idő áll rendelkezésre. Az akkumulátorok töltése a belső égésű motor által hajtott generátoron kívül hálózati csatlakozással is lehetséges, valamint lejtmenetben a
kerékmotorokon keresztül.

A munkagépek működtetésére a klasszikus hidraulika rendszeren kívül egy nagyfeszültségű és egy kis-közepes feszültségű elektromos csatlakozó is rendelkezésre áll. A fülke kialakítása és a traktor üzemeltetése szintén a jövőt idézi meg. A traktor irányítása három fő elem segítségével valósul meg. Az elülső Head-Up Display kijelző a kormánykerék előtt a traktor adatairól ad felvilágosítást. A jobb oldalon elhelyezett kijelzőn elérhető minden olyan információ, mely a gazdaságunkat érinti, kezdve a munkagépek adataitól, a munkák során begyűjtött adatokig. Végezetül a traktorhoz tartozó drón a növényállományt vizsgáló érzékelőkkel van ellátva, melyek segítségével a traktor előtt haladva valós idejű adatokkal tudja ellátni a gépkezelőt. Míg a bemutatott innovatív megoldások gyártósorra kerüléséig még várni kell, a gyártó az előttünk álló szezonokra is számos, már elérhető újítással készült.

2020 tavaszától megújul az 1999 óta nagy karriert befutott CVT széria.

A továbbiakban a rövidebb tengelytávú verzió Impuls CVT, míg a nagyobb testű változat Absolut CVT néven áll a gazdálkodók szolgálatára megújult külsővel és a legmodernebb STAGE V emissziós normát teljesítő motorokkal.


A tavasszal bemutatott Expert CVT széria már hazai gazdaságokban is szolgálatba állt, a januári Agromash Expon pedig Különdíjat szerzett Nemzetközi Termékfejlesztés kategóriában. Ugyan még újdonságnak számít a széria, de máris további fejlesztéssel jelentkezett hozzá a gyártó. Az új Multikontroller II kartámasszal olyan vezérlőközpontot kínál a gépkezelők részére, mellyel az eddigieknél is több funkció érhető el könnyebben és személyre szabhatóan.